VÅRA BEHANDLINGAR

Hudförändringar

Aktiniska keratoser

Aktiniska keratoser är ytliga hudförändringar som kan bero på att huden har utsatts för mycket sol genom livet och är därför vanligast hos äldre personer. Oftast är dessa hudförändringar ofarliga. Aktiniska keratoser kan ibland utvecklas till en form av hudcancer som kallas  kivepitelcancer. Rekommendationen är därför att behandla hudförändringarna för att minska risken för att skivepitelcancer ska utvecklas på huden. Aktiniska keratoser är ofta en eller flera rödaktiga eller gråbruna till gulbruna, torra, fjällande hudförändringar med en diameter på 0,2–2,5 cm. Förändringarna finns oftast i områden som är särskilt exponerade för sol som ansikte, handrygg, underarm, hals och hårbotten. I början kan huden kännas ojämn och sträv, men efter hand blir den tjockare och fjällar. Standardbehandling av aktinisk keratos är ytlig skrapning (kyrettage). Därefter läker huden oftast utan synliga ärr.

 

 Seborriska keratoser

Även kallade mjällvårtor eller åldersvårtor är upphöjda hudförändringar. De är vanligast i ansiktet, på bröstet och på ryggen. De kan komma redan i tjugoårsåldern och blir vanligare med åldern. Vårtorna är godartade hudförändringar som inte övergår i cancer. Färgen kan vara allt ifrån vit till brunsvart, men är oftast ljusbrun, brun eller gråsvart. Ytan kan vara fet eller torr och fjällande.

Behandling av seborriska keratoser är ytlig skrapning (kyrettage). Därefter bildas en liten sårskorpa som läker och faller av efter 1-2 veckor utan ärr.

 

Leverfläckar

Leverfläckar/födelsemärken kan skilja sig stort till utseende i form och färg. Nästan alla födelsemärken är ofarliga, men enstaka kan utvecklas till cancer.

Läs mer…

 

Hudflikar

Fibrom och hudflikar eller skintags som de också kallas, är helt ofarliga utväxter i huden som ofta bildas i ansiktet eller som flikar där huden veckar sig som på halsen, i armhålor eller ögonlock. Hudflikar och fibrom är ofarliga och behandlas i stort sett endast av kosmetiska skäl, även om de i vissa fall kan orsaka irritation och klåda p.g.a. skav mot kläder eller smycken. Behandling av skintags är vanligtvis skrapning eller klippning. Det blir ett litet ytligt sår som tejpas och läker inom några dagar.

 

Vårtor

Vårtor är en hudtillväxt på överhuden som orsakas av humant papillomvirus (HPV). HPV lever på sista lagret av huden, som kallas överhuden. Det är därför vårtor är svåra att få bort, du måste gå till botten av det. Vi har faktiskt flera lager av hud och det kan bli ganska djup. Vårtor kommer i en mängd olika former och storlekar. En vårta kan vara en bula med en rå yta, med den kan också vara plan och jämn. Små blodkärl växer in i kärnan av vårtan och förser det med blod. I både vanliga vårtor och fotvårtor kan dessa blodkärl se ut som mörka prickar i vårtans centrum.

 

Fettknölar – Lipom – Aterom

Har du en knöl under huden. Lipom, fettknölar är mycket vanligt och kan bli framförallt utseendemässigt besvärande.

Läs mer…

Intresserad? Kontakta oss.

Intresserad av Hudförändringar?
Fyll i e-post och telefonnummer så kontaktar vi dig.


031-711 61 20

070-888 83 06

info@dermakliniken.se