Fakta om bröstförstoring

En bröstförstoring handlar inte bara om att göra brösten större, utan det är en kosmetisk bröstoperation där man förändrar bröstens storlek och form och det med hjälp av ett bröstimplantat av silikon. Det går alltså att förändra brösten utseende med hjälp av ett implantat. Bland annat kan man göra små bröst större, balansera ut olikheter i storlek, förändra formen, återställa fasthet och fyllighet efter viktnedgång, graviditet med mera. 

Snabb guide över bröstförstoring

När man gör en bröstförstoring så innebär det att man lägger in bröstimplantat av silikon bakom de naturliga brösten. Implantatet kan ha två former. Antingen är de runda, som en slät bulle, eller så kan de vara droppformade och ser ut som ett naturligt bröst. Det vanligaste är dock de runda implantaten. De droppformade implantaten används oftast när patienten helt saknar egen bröstvävnad eller när man har ett visst brösthäng före operationen. 

Ju större implantat man väljer att operera in, ju större risk finns för att det ska bli problem efteråt. Därför bör man max förstora sina bröst med 1-2 bh-storlekar. 

Den vanligaste storleken på implantat är 300-400 milliliter/gram.

Så går en bröstförstoring till

När man gör en bröstförstoring så sövs man före operationen. Sedan tar denna operation runt 1 timme. Det går ofta bra att gå hem samma dag som den görs. 

Operationen går till som så att kirurgen lägger ett snitt. Det på ett sätt av tre. Det går alltså att placera snittet i armhålan, i bröstvecket eller vid vårtgården. Det vanligaste snittet är i brösvecket. 

Bröstförstoringar utförs i narkos. Operationen tar normalt sett ca en timme och man går oftast hem samma dag.

Genom det snitt som kirurgen gör läggs skapas en ficka och det är där som man placerar implantatet. Det finns två alternativ för placering. Det är bakom bröstmuskeln, eller framför bröstmuskeln. Bakom är det vanligaste. 

När operationen är klar, så kan man räkna med att vara hemma och sjukskriven i 1-2 veckor.

En bröstförstoring kostar ca 45 000-60 000 kr beroende på val av teknik, implantat och klinik.

Vem kan göra en bröstförstoring?

Anledningar bakom att göra en bröstförstoring är olika och alla har olika skäl till att vilja göra den. Det brukar vara dessa grupper som vill göra denna operation: 

  • Kvinnor med mycket små eller obefintliga bröst.
  • Yngre kvinnor som har små eller normalstora bröst men som önskar förstora och förbättra bröstens former.
  • Kvinnor med stora ojämnheter i bröstens storlek eller form.
  • Kvinnor som genomgått graviditet eller viktminskning och vill återställa bröstens utseende till var de varit innan.

För att kunna göra en bröstförstoring så gäller det även att ha rätt fysiska förutsättningar för det. De får inte opereras innan de är färdigutvecklade, vilket sker i 18-20 års åldern. Det är även en god idé att vara klar med alla graviditeter, eftersom en ny sådan kan påverka formen och utseendet. Det är även bra att vara nära sin målvikt vid operation för viktminskning kan även det påverka formen. 

5 Mar 2021