Fakta om bukplastik

En bukplastik är ett ingrepp som kan göras för att återfå utseendet på sin mage, efter en viktnedgång eller efter en graviditet. Man gör oftast detta ingrepp för att ta bort lös hud på magen. Men oftast är det tre saker som görs under själva ingreppet. Det är dels att man tar bort slapp överskottshud från magen. Då får man bort hud som är skrynklig och eventuella hudveck. Sedan så drar man samman magmuskulaturen. Detta återskapar midjans form och tar bort den putande magen. Om det görs en bukplastik på privat klinik så sker det även en fettsugning av magen och sidorna. Det för att förbättra magens och midjans former.

Varför göra bukplastik?

Magen är det som påverkas en hel del av att man går upp i vikt eller då man blir gravid. När man sedan går ner kraftigt i vikt eller efter barnet är fött så kan det göra att magen hänger slapp och lös. Det kan även bli lös hud som inte går att få bort på annat sätt än just genom en operation.

Vid viktuppgång och graviditet blir det trångt innanför bukväggen. För att skapa utrymme glider magmusklerna isär. Detta kan leda till ett tillstånd som kallas för rektusdiastas.

Rektusdiastas kallas även för diastas eller lite mer förenklat för delade magmuskler. Detta är ett tillstånd som kroppen inte klarar att reparera på egen hand. De delade magmusklerna gör att bukväggen försvagas och att magen putar ut.

När volymen i buken minskar drar huden ihop sig. Detta fungerar mer eller mindre bra. I många fall får man ett hudöverskott. Detta visar sig som rynkor, lös hud eller som veck på magen.

Vem kan göra en bukplastik?

Vem som är lämpad att göra detta ingrepp, det beror på varför man har fått problemet, samt att det beror även på målet med operationen samt på hur mycket man är beredd att förändra sin livsstil.

Om man vill göra en bukplastik för att återställa magen efter graviditet så kan man komma bort från att ha den där putande mammamagen som inte går att träna bort. En del får även överskottshud som orsakar skrynklig hud, rynkor eller veck i huden på magen samt att man kan ha fått hudbristningar.

En graviditet innebär en påfrestning på kroppen. Ibland klarar kroppen inte att återställa sig helt efteråt. Då kan det vara bra att göra en bukkplastik. Man bör vänta minst ett år, för att se om magen går tillbaka naturligt först.

Vid en bukplastik syr man ihop de vertikala magmusklerna mot varandra. På så sätt stramar man upp buken på ungefär samma sätt som man snörar åt en gördel.

Bukplastik efter viktnedgång är även det många som vill göra. Det är ju så att när man går ner många kilon och det rätt fort så blir det en stor volymförändring. Den egna huden hinner inte med att dra åt sig på egen hand helt enkelt. När man går upp i vikt töjs huden ut. Om det går fort kan man få hudbristningar. Går man då sedan ner igen, så kan huden komma att hänga då den så att säga inte passar.  Om huden inte hinner att dra sig samman igen på egen hand får man ett permanent hudöverskott.

Vid en bukplastik tar man bort överskottshud. Detta stramar upp huden på magen. De hudbristningar man har i den hud som avlägsnas följer med.

Eftersom en bukplastik utförs för att reparera de problem som uppstår vid storleksförändringar är det viktigt att ha nått stabilitet. Det innebär att du ska vara helt klar med alla graviditeter samt att du inte får pendla i vikt nåt mer. Sker det ändå efter operation så kan det gå sönder och du får samma problem igen.

Om man är överviktig måste man gå ner i vikt innan man kan göra en bukplastik. De flesta kliniker kräver att man har ett BMI runt 25.

Om det huvudsakliga målet med operationen är att avlägsna envisa fettdepåer på magen kan en fettsugning vara ett alternativ.

Det är viktigt att ha realistiska mål på ingreppet och att förstå vad man kan förvänta sig.

Mentalt skall man vara inställd på att få en förbättring men inte förvänta sig att bli helt återställd eller ett få ett perfekt resultat.

Man måste acceptera att man kommer att få ett ärr som sträcker sig över den nedre delen av buken från höft till höft.

10 Jun 2021